Vi er vel tilbake i Norge etter noen dager i Amsterdam på IBC, med strålende sol og topp stemning. På listen vår før vi dro nedover stod det flere ting vi skulle se spesifikt etter, og 360-kamera for livestreaming og opptak var en av de.

Det var i hovedsak tre løsninger som stjal min oppmerksomhet, både i form av funksjonalitet, pris, størrelse og kvalitet. Til felles har de at alle havner mellom 35000kr og 50000kr. Mine tre heldige utvalgte 360-løsninger er:

  • Sphericam
  • Orah
  • Teradek Sphere

 

Sphericam

 

ibc_360-03018

Sphericam må jeg nok omtale som min personlige favoritt. Totalt 6 linser, opptak rett på minnekort (ferdig stitchet selvsagt), innebygget batteri med omtrent 2 timer batteritid, og mulighet for å streame ved å koble kameraet til Mac via USB-C, og i følge nettsiden streaming via WiFi. Opptak og streaming tilgjengelig i 4K, og opp til 60fps. Så specsene ser ganske bra ut, og det jeg liker best er at det er et ferdig system. Kameraet er solid bygget, og veier overraskende mye, men det gir en følelse av det faktisk er et skikkelig produkt. En lite bordstativ, Sphericam og medfølgende kabler får lett plass i en liten Pelikoffert, og blir fort et lite og solid 360-system for alle situasjoner.

Pris på ca 3500 EUR om jeg ikke husker helt feil. Kameraet er dessverre ikke ute for salg helt ennå, men skulle komme i starten av 2017.

Link: http://www.sphericam.com

 

Orah

 

ibc_360-02770

Orah er et spennende kamera, som består av en kameraenhet, satt sammen av fire linser. Strøm, styring og alt skjer via en nettverkskabel (PoE) med strøm via kabelen. Alt av stitching skjer i en følgeboks, som avbildet under. Selve følgeboksen ser jeg at flere løsninger benytter seg av, men jeg blir automatisk litt skeptisk, og syntes at det mister mye funksjonalitet.

ibc_360-02771

Det er topp at Orah-kameraet får strøm via PoE, men selve stitchingboksen er avhengig av faststrøm. Det er jo mulig via PoE å trekke en lengre nettverkskabel fra boksen til kameraet, men det setter fremdeles en liten stopper for alt etter min mening.

Dessverre gjør ikke Orah noe opptak, kun streaming. Det leverer derimot en 4K-stream, og i en 360-player vi fikk testet å se signalet via Wowza Streaming Engine så bildekvaliteten veldig bra ut. Opptaksproblematikken kan derimot løses ved å ta opp videobildet som når Wowza, selv om det ikke vil være helt optimalt.

Men et spennende kamera, med god bildekvalitet. Totalpris på pakken lå på ca 35000kr, men på nettsiden står det at de har et lanseringstilbud på ca 25000kr!

Link: https://www.orah.co

 

Teradek Sphere

 

ibc_360-02761

Sphere er et nytt produkt fra Teradek som bare er en stitcheboks. Den kommer i to versjoner, en med HDMI og en med SDI. Totalt støtter den 4 kamerakilder, som kobles til. Ved å koble sammen to bokser, kan totalt 8 kameraer benyttes. Det hele styres via iPad/iPhone-app, hvor stitchingen enkelt kan manuelt justeres via appen, noe fargejusteringer osv.

ibc_360-02763

Opptak gjøres til iPad, og her frykter jeg at kvaliteten faller litt. Systemet kan også streame rett ut til blant annet YouTube og andre tjenester, men igjen er jeg litt skeptisk til kvaliteten.

Det som både er et pluss og et minus med Teradek Sphere er at man må bruke eksterne kameraer. De kjørte to demoer på standen sin, et med 3 stk BlackMagic Micro Cinema-kameraer med vidvinkel-optikk. Hvert kamerahus kommer på minst 10000kr pr stk + linse på toppen. Det gjør totalprisen på riggen ganske dyr. De viste også frem en løsning med 4 stk GoProer, som får prisen betraktelig ned. Men personlig gjør jeg alt jeg kan for å unngå GoPro-riggene. Det positive derimot er at kameraene kan gjøre egne opptak, som kan stitches manuelt i ettertid, for å oppnå enda høyere kvalitet ved publisering via egne playere.

Prisen ligger på ca 40000kr for HDMI-versjonen, jeg tipper at SDI-versjonen blir 3000-4000kr dyrere.

Link: http://teradek.com/collections/sphere-family

 

Avslutningsvis

360-fronten er spennende, og det skjer mye fort. Det smarteste valget nå er kanskje å vente til NAB igjen i 2017 og finne seg en favoritt da, men behovet for både streaming og opptak av 360-materiale vil nok dukke opp før den tid. Både Facebook og YouTube (her har det dog skjedd mye) klarer kanskje ikke helt å vise frem full kvalitet fra et topp kamera, som betyr at det er en fordel å sette opp egne playere og sende videoen for eksempel gjennom Wowza. Minuset er at det er langt ifra like brukervennlig som Facebook og YouTube.

Helt hvilken løsning vi går for i Oclin vet vi ikke ennå, men slapp av, dere blir de første som får vite det!

Takk til Mediability som viste oss både Teradek Sphere og Orah på IBC!